Läsa för barn – och hur du skapar goda läsvanor
Jag började läsa för mina barn tidigt (från 4 månaders ålder). Något jag fortsatt med regelbundet, både vid nattning men också andra tillfällen under dygnets timmar, av flera anledningar. Inte minst för att högläsning är så vansinnigt mysigt, rentav magiskt! Men också för att visa mina barn vägen in i böckernas värld. Och för att ge dem ett rikt språk. Och för att öka på deras kommunikationsförmåga, empati och fantasi. Och mer! Listan kan göras lång. Och varje skäl kan diskuteras i detalj.
Dock läste jag ingenting för egen del under bebistiden … jag tappade min läsning helt. Och det kändes inte bra. Det är inte bra! Vi vuxna är barnens läsande eller oläsande förebilder. Vår egen vuxna läsning påverkar rentav våra barns studieresultat, enligt PIRLS-undersökningen (Progress in International Reading Literacy Study) år 2016.
Med andra ord: vår läsning hänger ihop med barnens läsning. De båda läsningarna lever i symbios, precis som vi och våra barn. Så, vad göra? I den här artikeln berättar jag mer!
Artikeln är en del av min föreläsning som jag håller för just småbarnsföräldrar, eller vuxna med barn i sin närhet. Därmed är texten förkortad. Vill du ta del av hela innehållet är du varmt välkommen att anmäla intresse för en digital föreläsning! Jag brukar hålla dem när tillräckligt många anmält sig.
Vill du få tips på när och vad du kan läsa för ditt barn?
Anmäl intresse för digital föreläsning!
Först och främst: varför detta tjat om att läsa för barn?
Det finns en radda med goda skäl till att läsa för barn, eller för egen del. Inte minst för att högläsning hjälper upp barnens självständiga läsning. Eller låter dem bli 50-70 000 ord rika som 17-åringar, istället för olästa barn som vid motsvarande ålder endast har cirka 15 000 ord i sitt vokabulär, och därmed svårt att ens tillgodogöra sig en tidningsartikel:
Här tänker jag nämna två favoriter: stressreducering och hjärnhälsa. Enligt studie vid University of Sussex sänker 6 minuters tyst läsning din stress med 68 %:
According to research carried out by Mindlab International at the University of Sussex, reading for only 6 minutes reduces stress levels by 68%, making it more effective than listening to music 61%, having a cuppa 54%, taking a walk by 42%, or playing video games 21%. Dr. David Lewis, a cognitive neuropsychologist who conducted the study agrees that reading a book is the ultimate relaxation but goes further to say, “This is more than merely a distraction but an active engaging of the imagination as the words on the printed page stimulate your creativity and cause you to enter what is essentially an altered state of consciousness.”
Läsning tränar din hjärna, dina ”kognitiva muskler”, och skapar en fristad där stressen bor. Den motar bort stressen och öppnar upp för lugn, kreativitet och långa tankar. Böcker är som gym för hjärnan! Även detta pratar jag mer om i min föreläsning, samt kommer med egna tankar och erfarenheter av hur läsning hjälpt mig – både med stress och min egen kreativitet.
Källor:
7 anledningar till att läsa böcker
Förbättrar läsning din hjärnas välmående?
Läsning kan främja din psykiska hälsa
Läsa för barn och för dig själv
När min yngsta dotter närmade sig 4 års ålder blev jag påmind om min egen läsovana av en annan författare. Och jag skämdes, för jag läste som nämnt inte. Jag var för trött! Men nu kan jag inte längre skylla på sömnlösa nätter med bebis eller lite tid om dagarna – jag har ju tid för både träning och att laga nyttig mat och att träffa vänner. Så varför var just min läsning nedprioriterad?
Jag bestämde mig bums för att göra en tvärvändning – och klämde två tjocka böcker på min semester. Ovanan var botad! Jag bestämde mig också för att prioritera min läsning på samma sätt som min yoga. Jag skulle bli en läsande förebild och skapa god läsvana för mig själv och mina barn. Jag skulle avsätta tid för läsning som jag avsätter tid för annat som är bra för min hälsa!
Böcker och läsning hemma hos Ljungqvist
Som nybliven mamma tog jag till mig rådet att börja läsa för barnen redan vid 4 månaders ålder. Och så snart de började få åldern inne för regelrätta nattningar har jag läst för dem varje kväll. Utöver dessa stunder av lustläsning läser jag också för mina barn av två skäl: förberedelse och distraktion. Det här går jag djupare in på i min föreläsning.
Så, vad läser mina barn? Här kommer ett axplock!
Böcker att läsa för barn indelat i ålder
0-3 år
- Pekböcker
- Ljudböcker, med olika djur
- Flera böcker av Barbro Lindgren, däribland Max, grisen Benny och den vilda bebin
- Vem-böckerna av Stina Wirsén
- Knacka på av Anna-Clara Tidholm
- En sur citron av Emma Virke
- Ajja & Bajja-böckerna av Elvira Ashby
- Böckerna om Sickan av Sofia Rådström
- Böckerna om Bu och Bä av Olof och Lena Landström
- Flera böcker av Catarina Kruusval, en favvis är Bockarna Bruse
- God natt, Alfons Åberg av Gunilla Bergström (lagom från 2 år cirka)
3-6 år
- Böckerna om Alfons Åberg av Gunilla Bergström
- Harens år av Helena Olofsson Heshmatpasand
- Flera böcker av Julia Donaldsson, favvisar är Gruffalo, Lill-Gruffalo, Den flottaste jätten i stan och Stugan är trång som en skokartong (alla på rim)
- Flera böcker av Emma eller Lisen Adbåge, exempelvis Leni, Gropen, Såret
- Flera böcker av Pija Lindenbaum, favvisar är Barbi-Kenta, Gittan och fårskallarna, Pudlar och pommes samt Lill-Zlatan och morbror raring
- STORFAVVISAR är böckerna om den Underbara Familjen Kanin av Jonna Björnstjerna
6-9 år
- Sveriges fantastiska historia-serie av Fabian Göranson
- Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund
- Hokus pokus-serien av Fabian Göranson
- Jack-serien av Martin Olczak
- Imperiets arvingar-serien av Oskar Källner och Karl Johnsson
I min föreläsning delar jag med mig av fler boktips, bland annat vilka böcker vi läst när vi velat förbereda våra barn på förändringar. Välkommen att anmäla intresse om du vill veta mer!