Läsa för barn – och hur du skapar goda läsvanor

Jag började läsa för mina barn tidigt (från 4 månaders ålder). Något jag fortsatt med regelbundet, både vid nattning men också andra tillfällen under dygnets timmar, av flera anledningar. Inte minst för att högläsning är så vansinnigt mysigt, rentav magiskt! Men också för att visa mina barn vägen in i böckernas värld. Och för att ge dem ett rikt språk. Och för att öka på deras kommunikationsförmåga, empati och fantasi. Och mer! Listan kan göras lång. Och varje skäl kan diskuteras i detalj.


Dock läste jag ingenting för egen del under bebistiden … jag tappade min läsning helt. Och det kändes inte bra. Det är inte bra! Vi vuxna är barnens läsande eller oläsande förebilder. Vår egen vuxna läsning påverkar rentav våra barns studieresultat, enligt PIRLS-undersökningen (Progress in International Reading Literacy Study) år 2016.


Med andra ord: vår läsning hänger ihop med barnens läsning. De båda läsningarna lever i symbios, precis som vi och våra barn. Så, vad göra? I den här artikeln berättar jag mer!



Varför behöver vi läsa böcker?

Ja, varför detta tjat om läsning? Varför ska vi propsa på att våra barn och unga, eller vi själva, som kan tillgodogöra oss både böcker, nyheter och annan kultivering på lite mer tidseffektiva sätt, ska läsa böcker?


För att det är fantastiskt, så klart. Men det finns en radda med torra, faktiska, goda skäl till att läsa för barn, eller för egen del. Inte minst för att högläsning hjälper upp barnens självständiga läsning. Eller låter dem bli 50-70 000 ord rika som 17-åringar, istället för olästa barn som vid motsvarande ålder endast har cirka 15 000 ord i sitt vokabulär, och därmed svårt att ens tillgodogöra sig en tidningsartikel:


Läsning kan bland annat leda till förbättrad koncentration, ett rikare ordförråd, större förmåga till analytiskt tänkande, ökad empati, bättre minne och kommunikationsförmåga. Dessutom har en studie gjorts vid University of Sussex som visat att 6 minuters tyst läsning av en bok, för dig själv, sänker din stressnivå med 68 %. Läsning är mer effektiv i denna fråga än att lyssna på musik eller ta en promenad:


According to research carried out by Mindlab International at the University of Sussex, reading for only 6 minutes reduces stress levels by 68%, making it more effective than listening to music 61%, having a cuppa 54%, taking a walk by 42%, or playing video games 21%. Dr. David Lewis, a cognitive neuropsychologist who conducted the study agrees that reading a book is the ultimate relaxation but goes further to say, “This is more than merely a distraction but an active engaging of the imagination as the words on the printed page stimulate your creativity and cause you to enter what is essentially an altered state of consciousness.”


Läsning = god hjärnhälsa!

Alla faktiska skäl kan bakas ihop till ett enda: god hjärnhälsa. Det är nämligen så att läsning tränar din hjärna, dina kognitiva muskler, precis som du tränar din kropp till att hålla sig stark och frisk. Du blir duktigare på en mängd saker, bland annat att hålla stressen stången. Att skapa en fristad här uppe, där stressen faktiskt bor. Böcker är som gym för hjärnan, och precis som vi skapar goda vanor kring kost och träning behöver vi också skapa goda vanor kring läsning. Vi behöver aktivt avsätta tid för våra hjärnor – för att de ska fungera optimalt. För att vi ska fungera optimalt. För att ska må bra inifrån och ut.


Nu har jag svept förbi det här – det finns massor att säga om läsning ur rent ett torftigt perspektiv. Men jag fokuserar den här artikeln på läslust och tips från en förälder till en annan.


Källor:
7 anledningar till att läsa böcker
Förbättrar läsning din hjärnas välmående?
Läsning kan främja din psykiska hälsa


Läsa för barn – såhär gjorde jag!

När jag var nybliven mor fick jag till mig att man kan börja läsa barn redan vid 4 månaders ålder. Och såhär i efterhand kan jag säga att det stämmer, även om ”läsa” kanske är att ta i. Det är pekböcker som gäller i början. Och en ständig upprepning, så att barnet dels lär sig vad en bok faktiskt är och vad som händer när det bläddras, dels får lyssna till ord för olika saker … det är inga långa läsningar vi pratar om. Vår första dotter lyckades jag hålla kvar med en pekbok i någon minut. Vår andra dotter ville inte veta av böcker alls förrän hon kanske var ett halvår, till min stora förtvivlan. Men man får inte ställa höga krav på de små! Eller på sig själv. Så upprepning i början är ett stort tips, innan barnet förstår vad en bok är. Och att ha tåliga böcker inom räckhåll för barnet, så barnet själv får undersöka.


Så småningom kunde vi börja läsa för våra små vid läggning. Och den här stunden har blivit helig för oss. Det är en stund varje dag då vi sitter tätt tillsammans och delar en dröm, en resa. En stund då vi lugnar oss, samlar oss, lyssnar och pratar, funderar och tänker. Det är en stund av magi – en stund som i vår vardag, och vår digitala, allt snabbare värld, är svår att få till kring något annat än just en pappersbok. Jag kommer att högläsa för mina barn tills de jagar ut mig ur sina tonårsrum.
Högläsning skadar inte den egna läsförmågan heller, tvärtom bidrar den till att utveckla barnets självständiga läsning. Så sluta inte! Förrän de ber dig.


Ny rutin: läsläger

Men vad mer? När jag insåg att jag inte läste längre, och behövde läsa (inte minst för att vara en läsande förebild), bestämde jag mig för att medvetet och aktivt skapa god läsvana för mig själv och mina barn. Förutom fasta tider för läsning varje dag, vid nattning av barnen eller efter nattning för egen del, är vårt mål att vi varje ledig dag efter lunch slår oss ner en stund och läser. I hängmattan eller soffan eller var som. Vi gör som ett litet ”läsläger”, där var och en läser något eget under kanske 30 minuter eller mer. Min man brukar läsa jättekort och sen somna – han går förbi 68 % till 100 % på max 6 minuter! Hans läsning är total stressreducering.


Utöver stunder av lustläsning läser jag också för mina barn av två skäl: förberedelse och distraktion. Förberedande böcker läser jag för det mesta inte vid läggning, utan andra stunder under dagen.



Läsning som förberedelse

Med förberedelse menar jag möjligheten att förbereda barn och unga på förändringar genom att läsa böcker som tar upp ämnet. På det sättet kan vi närma oss något som kanske känns lite läskigt, som att sova egen säng, få ett syskon, börja förskola, sluta med napp, resa, flytta, sluta med blöja och vad döden faktiskt är. Jag söker upp böcker som handlar om förändringen och det nya, och förbereder mina barn genom att läsa om detta för dem, mjukar upp övergångarna. Och det har alltid varit värt det.


Det här är ett av mina stora tips: läsning som förberedelse. Det kan också vara lite lättare att hitta böcker när man har ett givet tema.


Läsning som distraktion

Jag brukar också läsa för mina barn när de behöver distraheras, exempelvis i väntrum eller vid frukostbordet, när magen pirrar inför skolan. Eller på toaletten, när magen är trög. Eller under långa bilfärder (då laddar jag med Bamsetidningar!). Jag uppmuntrar dem till att läsa själva också – att bläddra i böcker för att koppla av en stund. Min äldsta dotter läser av lust nu, min yngsta dotter ”läser” böcker högt ur minnet – alltså reciterar böckerna. Ganska rart ändå! Så böcker har fått en betydelse för dem och det tycker jag är fantastiskt. Med det sagt: vi har väntat in i det sista med att hala fram en skärm, just för att jag märker att det väcker både stress, gnäll och otålighet hos mina barn. Sen händer det ändå, tämligen ofta tyvärr – vi är inga helgon. Sitter barnen febriga vid middagsbordet, eller har vi försovit oss, är det Bluey eller Djurdetektiverna som gäller, så att de får i sig lite mat!


Så, vad läser mina barn?


Böcker att läsa för barn indelat i ålder


0-3 år

  • Pekböcker
  • Ljudböcker, med olika djur
  • Flera böcker av Barbro Lindgren, däribland Max, grisen Benny och den vilda bebin
  • Vem-böckerna av Stina Wirsén
  • Knacka på av Anna-Clara Tidholm
  • En sur citron av Emma Virke
  • Ajja & Bajja-böckerna av Elvira Ashby
  • Böckerna om Sickan av Sofia Rådström
  • Böckerna om Bu och Bä av Olof och Lena Landström
  • Flera böcker av Catarina Kruusval, en favvis är Bockarna Bruse
  • God natt, Alfons Åberg av Gunilla Bergström (lagom från 2 år cirka)

De här ”små” böckerna har vi läst hundratals gånger, slitit och tejpat! Repetition är kunskapens moder! Och tålamod är en dygd. Försök känna myset i att bara få ligga nära och läsa högt.


3-6 år

  • Böckerna om Alfons Åberg av Gunilla Bergström
  • Harens år av Helena Olofsson Heshmatpasand
  • Flera böcker av Julia Donaldsson, favvisar är Gruffalo, Lill-Gruffalo, Den flottaste jätten i stan och Stugan är trång som en skokartong (alla på rim)
  • Flera böcker av Emma eller Lisen Adbåge, exempelvis Leni, Gropen, Såret
  • Flera böcker av Pija Lindenbaum, favvisar är Barbi-Kenta, Gittan och fårskallarna, Pudlar och pommes samt Lill-Zlatan och morbror raring
  • STORFAVVISAR är böckerna om den Underbara Familjen Kanin av Jonna Björnstjerna

6-9 år

  • Sveriges fantastiska historia-serie av Fabian Göranson
  • Handbok för superhjältar av Elias och Agnes Våhlund
  • Hokus pokus-serien av Fabian Göranson
  • Jack-serien av Martin Olczak
  • Imperiets arvingar-serien av Oskar Källner och Karl Johnsson

Boktips inför förändringar:

  • Snart har vi en baby! av Gunilla Hansson
  • Jag vill också ha ett syskon! av Astrid Lindgren
  • Emmas första dag på dagis av Gunilla Wolde
  • Lo på förskolan av Maria Källström
  • Juno och Jillis flyttar av Anna Bjelkholm
  • Världens räddaste hund av Charlotte Cederlund
  • Innan jag fanns av Petrus Dahlin, Maria Nilsson Thore
  • Alla döda små djur av Ulf Nilsson, Eva Eriksson
  • En stjärna vid namn Ajax av Ulf Stark, Stina Wirsén

Avslutningsvis: ge ditt barn och dig själv det här

Jag tänker såhär: vi som föräldrar behöver vara lite som ett filter för den moderna, digitala världen. Det finns så mycket stimulans idag! Som jämförelse finns det massor av gott vi kan äta, men vi sitter för det mesta inte och vräker i oss för det. För då mår vi inte bra. Och precis på samma sätt påverkar skärmarnas stimuli vår hjärnhälsa. Och jag vill hävda att en stor del av boten är att skapa goda läsvanor för dig själv och dina barn. Försök att sålla i det som kommer från omvärlden – var ett filter. Skapa en fristad i huvudet. Det har du nytta av i din vardag, men ditt barn kommer ha nytta av det i hela sitt liv. Det är dagens sanning.

Tack för att du har läst, bra jobbat! Och hjärtligt lycka till med dina små kottar, och din egen vackra hjärna.