Högläsning för barn – tips!

Högläsning för barn är något du kan börja med redan när den lilla är några månader! Det kan låta tidigt men det är det inte, och fördelarna är många: du lägger grunden för en god läsvana, visar barnet vad en bok är innan barnet upptäcker sin egen finmotorik, och får otroligt mysiga stunder tillsammans som enligt min mening inte kan ersättas med något annat. Har böcker en gång börjat betyda något för en människa finns ett lugn där, en avkoppling som faktiskt är sann enligt studier!
Böcker stressar ner som inget annat. De öppnar upp för godare minne, större fantasi, djupare tankar och inbillningsförmåga. Och så klart: de ger ett språk. Så högläsning för barn är i allra högsta grad något vi vuxna bör prioritera, envisas med och ha en plan för, precis som med vår egen läsning – som är i symbios med barnens läsning. Det är en enkel och lättillgänglig ”investering”/utveckling som påverkar ditt barn enormt – för resten av livet. Dessutom övar även vi vår läsning när vi högläser, och det är win win!
Sluta heller inte att högläsa bara för att barnet börjat läsa självt! Högläsning hjälper upp den självständiga läsningen. Så fortsätt, kanske hela vägen tills de flyttar hemifrån? Why not? Vuxna som högläser för varandra är minst lika rogivande och givande som för barn. Det är synd att det inte är normen.
Och har du inte börjat läsa för ditt barn, och det är äldre än 3-4 månader, ta’t lugnt! Jag vill bestämt hävda att det aldrig är försent att införa nya rutiner, bara det görs på ett hänsynsfullt sätt.
Såhär gör du med högläsning för barn – tips från mig!
Som nämnt kan du börja läsa för ditt barn i späd ålder, här har vi min man när han läser för vår förstfödda dotter, Rut:
Vi började läsa för både Rut och vår andra dotter, Ester, vid 3-4 månader. Även om Ester var mer intresserad av att försöka skynda efter sin syster och upptäckte böcker först ett halvår gammal. Till min stora panik, men ändå! Jag/vi envisades och vi hade en plan. Och nu älskar hon böcker.
Nattningssagan är något vi myntat sedan dag ett. Minst en bok per kväll är rutin hos oss. Vi har också som rutin att läsa för barnen när något nytt närmar sig, exempelvis att få ett syskon, sluta suga napp, börja på förskola. Det finns mängder av böcker som tar upp denna typ av förändring, och det är guld att kunna förbereda barnen med teori och exempel! Av erfarenhet kan jag säga att det lugnar, samtidigt som det också är roligt att läsa böcker i ett syfte. Jag vill också säga att vi inte läser förberedande böcker vid nattningen, då det ju handlar om något som komma skall och kanske oroar barnet. De här böckerna läser vi istället under dagtid.
Vår tredje rutin är att läsa böcker för barnen som distraktion, exempelvis vid frukostbordet, i väntrummet, på toaletten när magen är trög … vi försöker att inte hala fram en skärm i första taget, även om det också händer!
Därtill finns andra saker som lämpar sig för högläsning för barn, till exempel att läsa högt ur en tidning, eller läsa upp ett sms från farmor/mormor/kusin, eller högläsa ett matrecept. All högläsning är högläsning! All högläsning tränar barnet på att lyssna på ord och mening, att tona in. Summa summarum:
• Läs från dess att ditt barn är 3-4 månader – om det går!
• Läs vid minst en och samma tidpunkt varje dag, så blir det en vana och inte en kamp
• Läs för lust, förberedelse och distraktion
• Läs allt möjligt!
Är ditt barn äldre än 4 månader?
Att börja med högläsning för barn är aldrig försent och alltid en god idé! Rentav en gåva från dig till din lilla. Med ett lite äldre barn rekommenderar jag dig att förbereda barnet innan du försöker införa nya läs-rutiner:
• Prata med barnet i den mån det förstår – är det runt 1 år kan det räcka att säga ”ikväll ska vi läsa bok när det är dags att sova”.
• Berätta om den stundande läsningen och hur mysigt du tycker att det ska bli
• Visa vilka böcker ni ska läsa, eller låt barnet vara med och välja
Och är ditt barn än äldre, säg 3, 4, 5, 6, 7 år? Då kan högläsning för barn bli ett stöd för självständig läsning! Nya rutiner som ska införas för äldre barn kan dessutom vara lättare att motivera – när du pratar med någon som faktiskt förstår och kan resoneras med. Du kan exempelvis säga att du eventuellt ångrar att du inte högläst för barnet tidigare, att du vill börja med det nu, att ni kan bli bra på det tillsammans. Att läsa är som att resa, fast inuti huvudet! Och när man läser blir man lugn.
Större barn tycker för det mesta om fakta. Berätta om vad som händer i oss när vi läser. Berätta om böckerna du har tänkt att ni ska upptäcka tillsammans och varför, och här gäller det att du gör din research: vad gillar ditt barn? Idag finns många nischade, tematiska böcker om saker som MineCraft, fotboll, hästar och rymden och magi! Det finns även böcker med många bilder i – grafiska böcker högt upp i åldrarna.
Dagens lättlästa böcker har därtill en betydligt större bredd idag, och bär inte längre stämpeln av att vara sämre eller säga något särskilt om läsaren. Tvärtom är många av de böckerna som grundskole-elever läser idag från lättläst-förlagen.

Högläsning för barn i praktiken
• Sätt er på en lugn plats, det här är viktigast för den ovana läslyssnaren. När barnet väl är inne i böckernas värld kan man läsa var som helst.
• Läs lagom högt – de små öronen är färska, ibland tenderar vi vuxna att ta i lite för mycket. Pröva rentav att varva lagom volym med att viska fram vissa meningar, till exempel när det blir riktigt, riktigt spännande.
• Läs lagom snabbt, vilket oftast är långsammare än du tror
• Peka på karaktärer när de säger saker för att visa barnet vem som är vem
• Ändra gärna rösten när du läser dialog, så att barnet hör skillnaden
• Fråga minst en fråga under läsningens gång eller efteråt, till exempel ”varför tror du att x blir så arg?” eller ”varför tror du att x inte ville sova?” eller ”vad tror du att x känner nu?”
Ett annat tips är att lyssna på SR:s radiosagor för att se hur de läser och betonar, sen försöka härma! Det är så vi människor lär oss – genom att göra som andra tills vi hittar vårt eget sätt.
Böcker vid högläsning för barn – tips!
Bibliotekarier och boklådor är väldigt bra på att ge tips om böcker. Här kommer ett gäng som vi läst otaliga gånger (och tejpat en del), med andra ord: var redo för upprepning! Det är kunskapens moder.
0+
• Pekböcker/bilderböcker med lite eller ingen text
• Böckerna av Barbro Lindgren, exempelvis Stora syster Lille bror och böckerna om Max
• Interaktiva böcker, som God natt, min lilla kanin av Jörg Mühle och Knacka på av Anna-Clara Tidholm
• Sickan-böckerna av Sofia Rådström, på rim!
3+
• Alfons Åberg-böckerna av Gunilla Bergström
• Gruffalo av Julia Donaldsson (alla hennes böcker är i princip bra och på rim!)
• Leni-böckerna av Emma Adbåge
• Dom som bestämmer av Lisen Adbåge
• Sagan om den underbara familjen Kanin av Jonna Björstjerna (favoriter för både små och stora!)
6+
• Sveriges fantastiska historia av Fabian Göranson
• Röda Masken-böckerna av Elias och Agnes Våhlund
• Häxan Ida av Fabian Göranson
• Jack av Martin Olczak
• Imperiets arvingar av Oskar Källner

Slutsats
Högläsning för barn är två tummar upp och lite av ett måste! Av alla möjliga skäl, inte minst för barnets inbillningsförmåga och fantasi, sinnesro och fokus. Det är en så enkel sak att göra, samtidigt som det leder till så, så mycket. Och det är aldrig för sent att börja. Så börja, och sluta inte.
Varmt lycka till!